Diferents experts vinculats a les corporacions mèdiques i mitjans de comunicació van coincidir a ressaltar la necessitat d’exercir la tasca de divulgadors amb l’objectiu de frenar i combatre les notícies falses en salut que posen en risc als pacients, en un recent trobada celebrada al Col·legi de Metges de Lleida
Els doctors Raquel Blasco, vicepresidenta del Col·legi de Metges de Valladolid; Gustavo Tolchinsky, secretari del Col·legi de Metges de Barcelona i Carlos Mateos, vicepresident de l’Associació d’Investigadors en eSalut (AIES) i coordinador de #SaludSinBulos van participar en el recent Congrés de Responsables de Comunicació dels Col·legis de Metges celebrat a Lleida en una taula dedicada a “Com fer front a les notícies falses”.
Tots ells van analitzar l’actual situació de desinformació en matèria de salut a causa de rumors, interessos ocults, publicitat encoberta o infoxicació, una realitat que – des de la seva perspectiva – “s’ha de fer front com a professionals i especialment, des d’institucions i corporacions col·legials, ocupant el paper de divulgadors fiables “- van afirmar.
La Dra. Raquel Blasco, vicepresidenta segona del Col·legi de Metges de Valladolid, ha posat èmfasi en assumir en les societats científiques i col·legis de metges que les xarxes socials no són un fenomen passatger o una moda d’adolescents, sinó que “és un suport de comunicació consolidat amb clara repercussió en la societat.
Per això va incidir en exercir aquesta responsabilitat de divulgadors des de la perspectiva ètica inherent a societats i col·legis per oferir informació de qualitat, contrastada, verificada i amb evidència científica a través d’una estratègia a la xarxa que ens permeti segmentar missatges i dianes de població. Al llarg de la seva exposició va oferir diferents iniciatives que compleixen amb aquests requisits i que passen per grups d’experts, blocs acreditats etc …
Per la seva banda, el secretari del Col·legi de Metges de Barcelona, Dr. Gustavo Tolchinsky va ressaltar les condicions que, en la seva opinió, s’han de complir per aconseguir una bona comunicació en salut, per a això és imprescindible – va dir – “que la informació proporcionada sigui veraç , comprensible i prudent “. Va repassar també algunes de les causes que provoquen aquesta desinformació i augment de notícies falses com són aprofitar el prestigi d’un determinat personatge, amplificar fonts no expertes, els interessos comercials, la mala ciència i per descomptat, les pseudociències.
En aquest últim punt va destacar iniciatives com la posada en marxa pel Consell General de Col·legis Oficials de Metges (CGCOM) amb l’Observatori contra les pseudociències, Pseudoterapias, Intrusisme i Sectes Sanitàries, una acció que compleix amb les funcions col·legials de vetllar per la bona pràctica dels seus professionals i cap a la societat. En aquesta línia va destacar també la Web Mèdica Acreditada, una prestació d’èxit contrastat al servei de professionals i pacients, així com una eina d’autoregulació.
El vicepresident de l’Associació d’Investigadors en eSalut i impulsor de #SaludSinBulos, Carlos Mateos, va explicar com va sorgir aquesta iniciativa i els resultats obtinguts a través de diferents accions entre les quals va destacar la creació d’una xarxa de influencers o caça rumors de contrastat prestigi i professionalitat, campanyes mediàtiques en col·laboració amb corporacions, Chatbots per oferir informació rigorosa en càncer i en meningitis, guies professionals, tallers formatius, etc …
Carlos Mateos va posar en valor la formació com a peça clau per dotar els professionals de totes les eines necessàries per desmuntar una notícia falsa, així com accedir a fonts d’informació reals i veraces. Finalment va animar a totes les entitats científiques i professionals a estar a primera línia d’aquest tipus d’accions per combatre la desinformació que només perjudica la salut dels ciutadans.