No et perdis una de les millors i més emotives activitats del Pla d’oci el pròxim 21 d’octubre. Un recorregut ple d’història pels espais més representatius de la batalla de l’Ebre

El Pla d’oci del COMT us presenta una de les activitats més interessants d’aquest 2023; ruta pels espais de la batalla de l’Ebre. Atenció, aquesta activitat s’ha de fer en autobús, ja que es visiten fins a 6 localitzacions i una part de la informació sobre la batalla s’explica entre els trajectes.

Timing – 21 d’octubre

10.00 h – 12.00 h aprox. Miravet, cap de la vila. A la batalla de l’Ebre, el riu hi va jugar un  paper essencial. En una operació d’enorme audàcia, les tropes republicanes el van  creuar de matinada i en silenci, iniciant així una de les batalles més llargues i cruentes  de la Guerra Civil. Recordant el que va ser aquesta acció, iniciarem la ruta a la plaça de l’Arenal de Miravet, per prosseguir la visita pel cap de la vila. 

12.00 h – 12.20 h aprox. Trasllat en autocar fins a Corbera d’Ebre. 

DESTACADA_PladociBatallaEbre

12.30 h – 13.45 h aprox. Visita al Poble Vell de Corbera d’Ebre

Corbera d’Ebre és el poble que millor simbolitza i representa els estralls de la batalla de  l’Ebre. Ubicat dalt del turó de la Montera, a l’epicentre de l’antic front de guerra, avui  els carrers i cases en runes del Poble Vell són un testimoni mut de la violència i de les  brutals conseqüències de la guerra. Passejar-hi és retornar a l’estiu del 38, quan l’aviació  i l’artilleria de Franco van devastar el poble. Us explicarem com les tropes republicanes van arribar al  municipi i com van viure els veïns la batalla de l’Ebre.

13.45 h – 14.00 h aprox. Trasllat a Batea i Gandesa. 

14.10 h- 16.00 h aprox. Dinar a Batea. 

Dinarem al restaurant Miravall, per fer el menú comentat de la batalla de l’Ebre – explicacions a càrrec de Terra Enllà i Ricard, el responsable de l’establiment – compost per 4 plats, postres, pa, aigua, vins de la DO Terra Alta i cafè. 

16.05 h – 17.00 h aprox. Visita al Museu de la batalla de l’Ebre a Gandesa (CEBE). L’avançament republicà arribà fins a les portes de Gandesa, concretament fins a les  portes de la Cooperativa, on ens aturarem per explicar-ho. A continuació, prosseguirem fins al Museu de la batalla de l’Ebre (CEBE), el primer centre interpretatiu que es va obrir al territori sobre aquesta temàtica. Utilitzat com a hospital en el marc de la  batalla, recorrerem les diferents sales en una visita guiada on tractarem aspectes com el material bèl·lic, la sanitat i la vida dels civils, entre altres.  

17.05 h – 17.25 h. Trasllat a les trinxeres de les Devees. 

17.30 h – 18.15 h aprox. Trinxeres de les Devees. Terme municipal de La Fatarella.  Recuperades i museïtzades, és un espai que simbolitza el dia a dia del combatent. Aquí us explicarem les condicions en què lluitaven i vivien els soldats (alimentació, impacte  psicològic…) 

18.20 h – 18.30 h aprox. Trasllat al Memorial de les Camposines. 

18.30 h – 19.15 h aprox. Memorial de les Camposines, espai a la memòria dels soldats  desapareguts a la batalla de l’Ebre. Terme municipal de La Fatarella. Temes a explicar:

  • Les Camposines com a espai estratègic durant la batalla. El desenllaç de la batalla de l’Ebre.  
  • El Memorial com a espai de reconeixement i dolor avui en dia.  
  • El procés de recuperació de la memòria històrica: les fosses comunes i el banc d’ADN. 
  • Històries de vida: la biografia d’alguns dels desapareguts. 

19.15 h aprox. Fi de la ruta i retorn a Reus i Tarragona. 

  • Punt de sortida de Tarragona: Avinguda de Catalunya, Camp de Mart – Hora Tarragona 8:30
  • Punt de Sortida Reus: Estació d’autobusos de Reus – Hora Reus 9:00
  • LA RUTA ES FARÀ ÚNICAMENT EN AUTOCAR
  • Durada de l’activitat: 9 hores
  • Retorn autocar cap a Reus i Tarragona
  • Guia acompanyant tot el dia.
  • Servei d’autocar durant tot el dia.
  • Servei de guies experts en la batalla de l’Ebre.
  • Dinar temàtic al restaurant Miravall de Batea.
  • Entrades als recintes museïtzats.