El Servei de l’Aparell Digestiu, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona, ha mostrat el seu compromís amb la salut i la prevenció, amb especial èmfasi en la dels joves, mitjançant la programació de diverses activitats destinades a divulgar les malalties hepàtiques més prevalents.
La salut hepàtica s’ha convertit en el centre d’atenció a Tarragona amb l’inici de la Setmana de les Malalties Hepàtiques. Organitzada pel Servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari Joan XXIII, en col·laboració amb l’Ajuntament de Tarragona, aquesta iniciativa es desplega amb una àmplia gamma d’activitats destinades a la prevenció i el diagnòstic precoç de les malalties hepàtiques, amb un èmfasi especial en els joves.
El Quiosquet de la Rambla Nova ha estat el punt d’informació durant aquest dimecres i dijous, on s’han dut a terme diverses activitats destinades a la comunitat i als professionals de la salut. D’11 h a 13 h i de 16.30 h a 19 h, en col·laboració amb la Regidoria de Salut de l’Ajuntament de Tarragona, s’ha instal·lat un estand informatiu. En aquest espai, la ciutadania tarragonina té l’oportunitat de participar en diverses proves i obtenir informació sobre la prevenció de malalties hepàtiques. Entre les proves disponibles es troben el càlcul de l’índex de massa corporal, l’elastografia hepàtica (Fibroscan), proves d’imatge per avaluar l’elasticitat del fetge, el test serològic ràpid per detectar l’hepatitis B i C, així com la valoració de la ingesta d’alcohol i el risc metabòlic.
El Dr. Joan Carles Quer, cap del Servei d’Aparell Digestiu destaca la importància de la sensibilització sobre aquestes patologies: “És crucial reconèixer l’impacte de les malalties hepàtiques i com els avanços en diagnòstic i tractament estan influint positivament en la salut dels pacients. En aquest context, la detecció precoç emergeix com una eina fonamental per millorar els resultats.” Subratlla la necessitat de proporcionar suport continu als pacients, assegurant-los recursos i informació per gestionar millor les seves condicions hepàtiques. “Amb aquests esforços, podem crear un impacte positiu en la salut hepàtica de la nostra comunitat. És per això que creiem que acostar-nos a la ciutadania i facilitar-los al màxim d’informació, serà beneficiós i ajudarà a la prevenció, sobretot, si la prevenció s’inicia de ben jove.”
La Dra. Ione Montalvo, directora mèdica de l’Hospital Joan XXIII, ha subratllat la importància de la iniciativa del Servei d’Aparell Digestiu, destacant que “facilitar que la ciutadania tingui accés a informació sobre prevenció i tractament de les malalties hepàtiques és un pas més en acostar la ciència a la població, sense necessitat de patir la malaltia per conèixer tot el que pot comportar.” Afegeix que és crucial comprendre com aquestes malalties poden afectar les vides de les persones i, molt important, com prevenir-les. La Dra. Montalvo fa èmfasi en la
importància de començar a tenir coneixement en prevenció com més aviat millor, amb un especial focus en els joves. Això reflecteix l’aposta de l’hospital per educar i conscienciar sobre la salut hepàtica des de les primeres etapes de la vida.
La presentació de la Setmana de les Malalties Hepàtiques ha comptat amb el conseller de Salut Pública de l’Ajuntament de Tarragona, Berni Álvarez, qui ha recordat la importància de la prevenció: “Sabem que invertir en prevenció és contribuir a millorar la salut de la ciutadania i també evitar un patiment futur aconseguint reduir la incidència de les malalties evitables”.
La iniciativa també inclou sessions dirigides als professionals de la salut, les quals es duen a terme als centres d’atenció primària de referència de l’Hospital Universitari Joan XXIII. A més, aquest dijous 18, es duu a terme una sessió clínica destinada als professionals de l’Hospital, consolidant així el treball en equip per abordar aquest creixent problema de salut a la comunitat.
Pel que fa als joves, els especialistes en hepatologia ofereixen xerrades divulgatives sobre malalties hepàtiques i la seva prevenció en diferents col·legis i instituts de Tarragona, en col·laboració amb el programa Salut i escola. En un context en què algunes malalties hepàtiques estan experimentant un augment de la seva prevalença, la Setmana de les Malalties Hepàtiques destaca la necessitat del diagnòstic precoç per prevenir la seva evolució. La salut hepàtica es converteix, així, en una qüestió crítica, amb un enfocament particular en malalties relacionades amb l’alcohol, el fetge gras no alcohòlic i les hepatitis B i C. Durant aquests dies, el lema és clar: prevenir és la millor manera de protegir la nostra salut hepàtica i millorar la qualitat de vida de la comunitat tarragonina.