• Investigadors del grup de recerca TecnATox formen part del consorci SPRINT del Programa Europeu Horitzó 2020.

  • El projecte desenvoluparà una eina d’avaluació global del risc per avaluar l’impacte dels pesticides a la salut humana i els efectes adversos en plantes, animals i ecosistemes.

 

L’ús de pesticides representa un risc per a la salut humana i mediambiental, amb recents descobriments científics que suggereixen una associació entre l’exposició i un alt risc de problemes per la salut, com la malaltia de Parkinson, problemes reproductius i de desenvolupament i càncer, afectant, al mateix temps, la salut dels sòls, de l’aigua i la biodiversitat.

El grup IISPV-URV TecnATox liderat pel Prof. Josep Lluís Domingo, és membre del consorci guanyador SPRINT (Sustainable Plant Protection Transition: A Global Health Approach). El nou projecte SPRINT consisteix en un consorci d’institucions d’investigació d’11 països europeus i també inclou col·laboradors d’Argentina i de la Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO, per les sigles en anglès). SPRINT desenvoluparà una eina d’avaluació global del risc per estimar l’impacte dels pesticides a la salut humana i els efectes adversos en plantes, animals i ecosistemes.

SPRINT agruparà els coneixements i les dades d’arreu d’Europa per trobar una manera de millorar l’ús sostenible dels pesticides. Al treballar amb agricultors i amb responsables polítics, els investigadors pretenen trobar la forma de donar suport a la transició cap a una protecció sostenible de les collites.

La Prof. Violette Geissen de la Universitat de Wageningen, que lidera el consorci de l’SPRINT, va dir: “Estic molt emocionada de poder començar aquest projecte, que contestarà moltes preguntes de vital importància pels ciutadans europeus. Hem reunit científics que tenen gran experiència en aquest camp. Confio en que puguem donar suport als òrgans reguladors i als responsables polítics perquè puguin prendre decisions informades i es puguin introduir solucions més sostenibles en la pràctica agrícola”.

La Dra. Marquès, investigadora del grup TecnATox i investigadora principal d’aquest projecte, “crearà una caixa d’eines completa que, per primera vegada, tindrà en compte l’impacte en la biodiversitat del sòl i de l’aigua, la microbiota intestinal i malalties associades a PPP (productes de protecció de plantes) com el Parkinson”.

El programa Europeu Horitzó 2020 té molt clar que els problemes actuals amb els pesticides no es poden posposar. Junts, esperem poder contribuir significativament a les estratègies de “la granja a la taula i biodiversitat” de la Unió Europea (EU’s Farm to Fork and Biodiversity strategies, en anglès).