La presentació del llibre ‘Musa i August’, obra del Dr. Jaume Fontanet, va servir per a donar conèixer la figura d’Antonius Musa a la ciutadania. Durant la trobada es va posar de manifest la necessitat de posar en relleu la figura del qui és considerat el primer metge documentat de Tarragona.

 

L’acte de presentació del llibre-conte Musa i August va començar amb les paraules del President de la Institució, el Dr. Fernando Vizcarro. El President va destacar l’esforç que s’ha fet des del COMT per donar a conèixer la figura del metge que va guarir a Cèsar August quan va arribar a Tarraco després de les guerres càntabres.

En paraules del President “Antonius Musa és la imatge que millor ens representa als metges de Tarragona” i per aquest motiu, des de la Institució, es va voler apropar aquesta història en forma de llibre-conte a la ciutadania.

Poc després el professor Joaquín Ruiz de Arbulo, catedràtic d’arqueologia clàssica de la Universitat Rovira i Virgili, va parlar davant del públic present sobre la realitat històrica de Musa. Ruiz de Arbulo va presentar diversos documents que avalaven l’existència d’aquest metge grec i, el més important, que el tractament que va aplicar a l’Emperador per tal de guarir-lo tenia evidència històrica i documental.

El catedràtic va posar de manifest la figura d’aquest metge com un dels referents de la medicina romana. Un galè que va adquirir fama a Tarraco i que es va guanyar la confiança de l’emperador Cèsar August, ja que el va fer el seu metge personal.

L’acte va seguir amb les paraules de l’autor del llibre, el doctor Jaume Fontanet. El doctor va explicar com, arran de voler trobar un nom per a la celebració d’un concurs de cinema, va topar amb el nom d’Antonius Musa. A partir d’aquell moment, va iniciar un procés de recerca de documentació històrica per conèixer qui va ser i què va fer Antonius Musa.

“La història que s’explica en el llibre és fruit de creuar biografies i dades de protagonistes com Cèsar August, Antonius Musa, Marc Antoni o Cleòpatra. Personatges històrics que han ajudat a confeccionar la figura d’Antonius Musa” va concloure l’autor.

La feina d’Antonius Musa va aportar solvència a la professió mèdica dins de la societat romana i per al Dr. Fontanet, aquest és un punt fonamental però, més encara, ha estat el fet de “com a tarragoní, reconstruir la interessant història de Musa, una història massa desconeguda a la nostra ciutat”.

El llibre-conte compta amb les il·lustracions d’Armand, que durant el seu parlament va voler destacar la feina feta en la cerca de material històric per a poder donar vida i color als personatges de la vida d’Antonius Musa i Cèsar August.

 

La reivindicació. Musa i l’homenatge que no ha tingut a Tarragona

Durant l’acte, tots els protagonistes van destacar una mateixa idea: Musa és una figura que cal destacar pel paper que va jugar a Tarraco com a professional mèdic.

En aquest sentit, els presents van lamentar la falta de compromís per part del Consistori actual en poder erigir una estàtua d’Antonius Musa.

“El Consistori actual no ha rebut al Col·legi de Metges i, en conseqüència, no els hem pogut presentar aquest projecte” afirmava l’autor del llibre i, pel que fa al President de la Institució afirmava que “no desistirem en el nostre objectiu: seguirem demanant que Antonius Musa tingui l’homenatge que es mereix”.