Aquesta setmana, la Regió d’Europa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha registrat la major incidència setmanal de casos de COVID-19 des del començament de la pandèmia, amb més d’1,5 milions de casos notificats en els darrers 7 dies; el nombre total de casos confirmats ha passat de 7 a 9 milions en només 14 dies i Europa ha superat els 10 milions de casos.

 

A més, segons ha assenyalat el doctor Hans Kluge, director regional de l’OMS per a Europa, en una gran majoria de països europeus s’està observant una incidència de 14 dies molt alta de més de 200 casos per 100.000 habitants i “les hospitalitzacions han augmentat a nivells mai vistos des de la primavera”, amb més de 10 per 100.000 habitants en un terç dels països informants d’Europa.

“Europa està novament en l’epicentre d’aquesta pandèmia. A risc de semblar alarmista, he d’expressar la nostra veritable preocupació i transmetre el nostre ferm compromís d’estar al seu costat i donar-li suport el millor que puguem”, ha declarat.

La mortalitat també ha experimentat un fort augment, concretament la setmana passada un augment del 32% en tota la Regió, ha assenyalat en una reunió d’emergència dels ministres de salut de la Regió Europea de l’OMS sobre les projeccions de COVID-19 per la temporada d’hivern, on ha apuntat que els joves s’han quedat enrere i, una altra vegada, són els grups de gent gran i en risc on es veuen més casos.

“Els senyals primerencs de mortalitat per totes les causes d’alguns països donen una advertència clara: podem retrocedir ràpidament a un excés significatiu de mortalitat. Atès que els sistemes de prova no han seguit el ritme en un context de transmissió de molt alta velocitat, les taxes de positivitat de les proves han assolit nous màxims, amb nivells de positivitat superiors al 5% en la majoria dels països europeus”, ha assenyalat.

Sobre la possibilitat d’imposar nous tancaments a l’escala dels que es van veure a principis d’aquest any, entén que “reduiran la transmissió comunitària i li donaran al sistema de salut l’espai que tant necessita per recuperar-se i ampliar-se perquè pugui atendre els casos greus de COVID-19 i brindar serveis de salut essencials”, però també creu que” els bloquejos totals impulsaran la demanda d’atenció de salut mental i estimularan un augment de la violència domèstica al temps que disminuiran l’assistència a l’hospital per malalties cròniques, el que resultarà en morts prematures per aquestes malalties”, ha continuat en una reunió justificada per” la gravetat de la situació”.

Un altre aspecte que el preocupa és l’impacte indirecte associat amb persones que travessen dificultats econòmiques i recorren a la seguretat social, ja que un nou confinament “generaria un major impacte econòmic i perllongaria el temps de recuperació econòmica”. Donades aquestes realitats, ha assenyalat, “considerem que els bloquejos nacionals són una opció d’últim recurs perquè passen per alt la possibilitat encara existent d’involucrar a tots en mesures bàsiques i efectives”.

“Podem prendre mesures que marquin la diferència i salvin vides mentre mantenim els mitjans de subsistència. El model de l’IHME suggereix que l’ús sistemàtic i generalitzat de màscares (a una taxa del 95% a partir d’ara) pot salvar fins a 266.000 vides per al 1 de febrer als nostres 53 estats membres de la Regió”, ha explicat.

Així mateix, ha recordat que les dades també suggereixen que encoratjar les persones a treballar des de casa sempre que sigui possible, restringir les grans reunions i tancar proporcionalment els llocs on les persones es reuneixen pot contribuir en gran mesura a preservar vides i mitjans de vida.

D’altra banda, ha afegit, “també confiem que els nens i adolescents no són considerats els principals impulsors de la transmissió del COVID-19. Per tant, el tancament d’escoles no es considera una mesura única eficaç i ha de continuar sent una mesura d’últim recurs”.

En segon lloc, ha assenyalat que no es pot subestimar l’impacte que la fatiga del COVID-19 està tenint en el benestar de les comunitats i l’eficàcia de les respostes contínues. “Necessitem involucrar els ciutadans perquè ens ajudin a crear solucions. És important que ens comuniquem per gestionar les expectatives en la temporada que ve amb empatia. Qualsevol acció que prenguem s’ha de considerar en termes de la seva efectivitat per alentir la transmissió, però també en termes dels seus impactes negatius”, ha explicat.

Finalment, mentre que al març els factors limitants crítics eren les unitats de cures intensives, els ventiladors i l’equip de protecció personal, avui l’únic tema de major preocupació és el personal sanitari. La nostra força laboral de salut està esgotada, la gent s’està esgotant.

“Aquests són temps excepcionals i requereixen que els prenedors de decisions facin un esforç addicional per donar suport a la força laboral, per exemple, compensant la seva llicència no utilitzada o permetent portar aquesta llicència a l’any i brindant-los serveis de suport addicionals i les seves famílies , inclòs el suport psicosocial o la cura infantil”, conclou.