La Fundació ha activat una ajuda extraordinària per al fons d’emergències de l’ONG d’acció mèdico-sanitària Metges Sense Fronteres. La decisió es va prendre en la darrera reunió dels Patrons.

La situació bèl·lica que s’està vivint en els darrers dies a Ucraïna ha fet que la Fundació Antonius Musa hagi decidit destinar una ajuda extraordinària de 4.000 euros per ajudar a Ucraïna. Durant la reunió mantinguda amb els patrons de la Fundació i el president de la secció de Metges Cooperants del COMT, es va decidir vehicular aquest ajut mitjançant l’ONG Metges sense Fronteres.

Instant de la reunió entre el Patronat de la Fundació i la Secció de Cooperació del COMT

Aquesta organització, que és tot un referent en el món de la cooperació internacional, fa més de 50 anys que presta ajuda mèdica en països on l’ajuda humanitària és vital. MSF es troba present dins del conflicte d’Ucraïna en tasques d’atenció a refugiats i teixint una xarxa de donació de material mèdic a hospitals com Mariupol, Kiev o Pokrovsk.

Des de l’inici del conflicte, la Fundació ha estat treballant de forma molt activa mantenint reunions periòdiques i posant en marxa diverses accions com les que es descriuen a continuació:

  • S’ha identificat a tots els metges i metgesses col·legiats a Tarragona amb procedència ucraïnesa (8 en total) i s’ha reunit amb una metgessa ucraïnesa per a conèixer de primera mà les necessitats d’aquest col·lectiu.
  • La Presidenta de la Fundació Antonius Musa, la Dra Tani Francesch, ha contactat personalment amb tots aquests col·legiats amb l’objectiu de posar el COMT i la Fundació a la seva disposició pel que puguin precisar. Alhora, aquest contacte vol servir per a elaborar un mapa de necessitats a Ucraïna (gràcies als contactes que aquests metges tenen dins del país).
  • S’ha comunicat a tota la col·legiació , mitjançant un newsletter, totes les accions que el COMT està fent relacionades amb el conflicte d’Ucraïna. La comunicació també ha servit per a informar de les millors formes per a vehicular ajudes a les entitats que treballen en el conflicte en matèria de cooperació.
  • El president de la secció col·legial de Metges Cooperants, el doctor Xavier Manubens, és l’encarregat de recollir les inquietuds de la nostra col·legiació . Ell comunicarà les necessitats concretes identificades a les organitzacions desplaçades a Ucraïna.

Paral·lelament, des del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, del qual en COMT en forma part, també s’han dut a terme diverses accions en aquest sentit.

  • Identificar als metges col·legiats  registrats a Barcelona (uns 45) i se’ls ha adreçat un missatge
  • S’ha activat el Pla de Protecció Social per oferir ajut als metges i a les seves famílies.
  • Reunió amb el Consul d’Ucraïna per a coordinar les accions d’ajut
  • Reunions amb grups de metges i metgesses ucraïnesos per conèixer de primera mà com ens poden coordinar i quines són les seves necessitats (reunió conjunta amb representant del consolat).
  • Realització d’un llistat de metges i metgesses que de moment no poden exercir perquè no tenen el títol convalidat i mirar d’accelerar el procés.
  • Contacte amb diverses ONG per canalitzar les peticions/ofertes d’ajuda.
  • Ens oferim per facilitar el contacte amb les direccions mèdiques i gerències del Centres, ja sigui per agilitzar permisos als voluntaris que volen oferir al seu temps, com per coordinar l’arribada de refugiats malalts, especialment nens que tenen família a Catalunya.
  • Canalitzar a través d’un compte corrent les donacions (Fundació Soler Daniel) i transferir el fons de la campanya #elcombactua a aquest compte.
  • Contactes amb la Generalitat per activar la resposta (preocupació especialment per la vacunació dels nens i la vacunació per la COVID dels adults)

Des del COMT us recordem que, davant de qualsevol sol·licitud  d’ajuda sanitària (ja sigui  en forma d’atenció mèdica o material) que un col·legiat  del COMT rebi des de la zona de conflicte, us poseu en contacte amb nosaltres.

comt@comt.cat

977 232 012