Un estudi de dos grups de recerca de la URV-IISPV mostra que, en un estat de brot de les pacients amb lupus, quan les cèl·lules de l’artèria entren en contacte amb les lipoproteïnes LDL la reacció d’aquestes és similar a quan es desenvolupa l’arteriosclerosi que duu a l’obstrucció de les artèries. Es demostra així per primera vegada que, durant els brots, el comportament d’aquestes lipoproteïnes provoquen una resposta diferent de les cèl·lules i, per tant, són més perilloses per a les artèries.

El lupus és una malaltia autoimmune en què el sistema immunitari ataca les pròpies cèl·lules i teixits sans dels pacients. Afecta principalment les dones, que poden tenir molts símptomes diferents: des de dolor a les articulacions, cansament extrem o febre i dolor muscular, entre d’altres. Amb el que coincideixen és que aquests símptomes poden aparèixer i remetre en forma de brots, que poden ser lleus o agressius. Saber què passa durant aquests brots o saber perquè passen aquests brots és el que investiguen científics de diferents especialitats, que volen millorar la vida de les pacients amb aquesta malaltia crònica.

Les pacients amb lupus tenen risc molt alt de patir problemes cardiovasculars, tot i que els factors de risc clàssics com la pressió arterial o el colesterol estan poc alterats. Durant els brots el seu cos es dispara des del punt de vista inflamatori i aquest pot ser un dels motius que influeixi en aquest alt risc de malalties del cor i dels vasos sanguinis. Ara dos equips investigadors, la Unitat de Recerca en Lípids i Arteriosclerosi i el grup de recerca Autoimmunitat, inflamació i infecció. de la URV-IISPV ha sumat esforços per estudiar un grup de pacients de l’Hospital Sant Joan de Reus per poder tenir més informació sobre què passa a les cèl·lules arterials durant els brots, en aquest cas en relació amb el colesterol.

Conèixer com el colesterol es diposita a les artèries és important. No tant per la quantitat de colesterol que tenen a la sang sinó que, per aquestes pacients, el problema recau en altres característiques de les LDL, les lipoproteïnes de baixa densitat. Aquests dos grups ja van descobrir que en aquestes pacients la mida de les LDL o la seva càrrega elèctrica són més importants que la pròpia concentració. Ara L’equip investigador volia saber si, durant la fase del brot, aquestes lipoproteïnes de les pacients tenien alguna característica que les feien més perilloses per a les artèries. I han demostrat que sí.

Per fer l’estudi van extreure sang de pacients en estat de remissió, van separar el colesterol i van fer el mateix quan les malaltes tenien un brot. Aparentment les LDL eren idèntiques en remissió i en brot en quant a concentració, mida o càrrega elèctrica. Però quan van fer una simulació in vitro i van posar en contacte les cèl·lules de la paret arterial incubades amb les cèl·lules de LDL en el moment del brot, les cèl·lules arterials tenien una resposta típica de les artèries que desenvolupen arteriosclerosi. És a dir, en la mateixa composició i idèntic contacte amb les cèl·lules de la paret arterial, el comportament de les lipoproteïnes LDL no és igual quan hi ha brot que quan les pacients estan controlades. “Alguna cosa fa que la cèl·lula respongui diferent i I ara hem d’entendre que és el que provoca aquesta resposta “ expliquen Josep Ribalta i Antoni Castro, els investigadors responsables d’aquest estudi.

Tenint en compte que aquestes pacients tenen una malaltia autoimmune i, per tant, generen anticossos que ataquen el seu propi teixit, una possibilitat és que les LDL portin adherit parts d’aquests anticossos i fent que l’arteria tingui una resposta inflamatòria exagerada”. Cal continuar fent estudis per conèixer millor la composició de les LDL en estat de brot i quin paper hi poden jugar les pròpies artèries de les pacients.

L’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili és un Centre CERCA.

Referència bibliogràfica:

Rodríguez-Calvo R, Guardiola M, Oliva I, Arrando H, Arranz I, Ferré A, Pellicer P, Parra S, Ribalta J, Castro A. Low-density lipoprotein from active SLE patients is more atherogenic to endothelial cells than low-density lipoprotein from the same patients during remission. Rheumatology (Oxford). 2021 Feb 1;60(2):866-871.
doi: 10.1093/rheumatology/keaa380. PMID: 32844232.

FONT: Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili