Investigadors del CIBERDEM, liderats per Joan Josep Vendrell Ortega de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) de Tarragona, desvetllen noves pistes sobre l’origen de la malaltia inflamatòria intestinal del Crohn atenent al comportament de cèl·lules mare del teixit adipós de la zona intestinal afectada. La troballa, publicada recentment en la revista Stem Cell Reports, permet dissenyar nous tractaments des d’una perspectiva ‘adipocèntrica” amb el teixit adipós com a protagonista.
La malaltia del Crohn (MC) és una malaltia inflamatòria crònica amb manifestacions intermitents que afecten principalment a l’intestí. La malaltia inflamatòria intestinal (Crohn i colitis ulcerosa) afecta a més de 2.000.000 persones en Europa i el seu abordatge té un fort impacte econòmic en el Sistema Nacional de Salut. Segons la Sociedad Española de Patología Digestiva es preveu que la seva incidència vagi en augment en els propers anys. Els principals tractaments aplicats en l’actualitat es divideixen en tractament farmacològic, cirurgia i altres menys freqüents com la plasmafèresis i el trasplantament de medul·la òssia. La cirurgia té una elevada prevalença entre els pacients, arribant fins al 70% en alguns casos en pacients amb la MC.
Les causes de la MC són desconegudes i encara que existeixen diferents tractaments que permeten en molts casos controlar la malaltia, disten molt de considerar-se una teràpia definitiva.
Teixit adipós, diana per tractar la malaltia
Una característica única de la MC és l’augment del teixit adipós al voltant de la zona intestinal afectada, que està directament relacionat amb una major activitat i agressivitat de la malaltia. Recentment s’ha observat que si s’elimina aquest teixit adipós quan s’opera als pacients amb MC, la taxa de recurrència de la malaltia disminueix significativament. Fins la data no es coneix la causa per la qual s’acumula aquest teixit adipós al voltant de la lesió amb un marcat caràcter inflamatori. “En aquest sentit, el nostre treball aporta llum sobre les característiques d’aquest cúmul anòmal de greix al voltant de l’intestí, i obre oportunitats pel disseny de noves teràpies de la malaltia del Crohn”, assegura Joan J. Vendrell.
En aquest treball es demostra que les cèl·lules mare que conté el teixit adipós, i que acaben donant lloc als adipòcits madurs, mostren un comportament anòmal respecte al que seria esperable en un teixit sa. Els especialistes han constat una major capacitat de proliferació, migració, invasió i comportament inflamatori d’aquests progenitors cel·lulars, típics de processos tumorals. Aquest comportament va acompanyat d’un canvi en la funcionalitat del sistema immune, que afavoreix a la vegada aquest ambient inflamatori en els pacients. “La implicació, per primera vegada, de les cèl·lules mare del teixit adipós peri-lesional en la patogènia de la MC, destacant el seu paper, tant a nivell local com sobre el sistema immunològic d’aquests pacients, permetrà que el disseny de noves estratègies en el tractament de la malaltia sota una perspectiva ‘adipocèntrica’ en la que el teixit adipós juga un paper protagonista”, apunta Carolina Serena, investigadora de l’IISPV i CIBERDEM i primera signant de l’article.
‘Inflames’, projecte interCIBER per identificar la inflamació crònica en malalties amb prevalença
Aquest estudi aporta els primers resultats del projecte Inflames el qual es va iniciar identificar la inflamació crònica en malalties amb prevalença com la diabetis tipus 2, l’obesitat o la pròpia malaltia del Crohn i obtenir noves estratègies terapèutiques. Compta amb la participació d’altres grups de recerca del CIBER de Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Enfermedades Hepáticas y Digestivas (CIBEREHD) i Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP).