Els pacients de referència de l’Hospital que necessitaven aquestes intervencions havien de desplaçar-se a l’Hospital Universitari Vall Hebron, a Barcelona.

El Servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ha començat aquest mes de març a fer implants de vàlvules aòrtiques mitjançant catèters, intervenció coneguda com a Transcater Aortic Valve Implantation, implant transcatèter de la vàlvula aòrtica (TAVI). Els dos pacients intervinguts, de 82 i 87 anys, s’han recuperat amb normalitat i ja tenen l’alta hospitalària. Des de fa més de cinc anys, els pacients de referència de l’hospital tarragoní que necessitaven aquesta intervenció ingressaven a l’Hospital Universitari Vall Hebron de Barcelona, tot i que el procediment el realitzaven els professionals de l’Hospital Joan XXIII dins de la unitat experta de Vall d’Hebron. Durant aquest temps les intervencions realitzades havien obtingut bons resultats. Recentment, el CatSalut ha aprovat una instrucció amb una autorització expressa en què aprova que aquests procediments es duguin a terme a l’hospital de Tarragona.

El cap de Servei de Cardiologia de l’Hospital Joan XXIII, el doctor Alfredo Bardají, explica que “la previsió és realitzar unes 30 o 40 intervencions l’any, de moment, perquè en un futur augmentarà la franja d’edat dels pacients que s’hi puguin sotmetre”. Actualment, aquestes intervencions es fan a pacients de més de 80 anys, però es preveu que en un futur pròxim augmentin aquestes indicacions a pacients a partir dels 70 anys. A més, “es tracta d’una tècnica de molt futur, perquè ja s’està començant a treballar en el tractament percutani amb altres patologies valvulars” explica el doctor Mohsen Mohandes, cardiòleg intervencionista. Actualment es realitza la intervenció per substituir la vàlvula aòrtica, però ja s’està treballant per poder fer-ho amb altres vàlvules del cor com la mitral o la tricúspide.

La intervenció es fa al pacient sedat, però despert. Es tracta d’introduir una vàlvula biològica dins del cor, per substituir la vàlvula aòrtica sense la necessitat de realitzar cirurgia cardíaca. L’especialista del Servei de Cardiologia, la doctora Cristina Moreno, explica que “per a col·locar la vàlvula s’accedeix per l’artèria femoral, amb un catèter, i la vàlvula, que està plegada, es porta fins al cor on es desplega en el lloc exacte on ha d’anar”. Aquesta vàlvula biològica (obtinguda del porc) està integrada en una malla d’un material que permet que es plegui i es desplegui sense problemes en retirar el catèter. La precisió ha de ser mil·limètrica a l’hora de col·locar la vàlvula. Com es veu en el dibuix, la vàlvula nova aixafa la vàlvula que ja no funciona quan s’obre la malla, cosa que permet que la vàlvula biològica faci la seva funció d’obrir-se i tancar-se segons la pressió sanguínia.


Habitualment, els símptomes dels pacients que requereixen aquesta intervenció són l’ofec i el dolor amb l’esforç físic. És molt important el procés de selecció dels pacients, que inclou moltes proves cardíaques generals i una avaluació cardíaca exhaustiva, ja que no tots els pacients són susceptibles de rebre aquest tractament. El postoperatori d’aquesta intervenció és més lleu i ràpid que amb una cirurgia oberta de cor.