Amb 32 anys i originària de Castelló, la neurocirurgiana Ruth Lau Rodríguez ha aconseguit publicar el seu article a la prestigiosa revista World Neurosurgery i ser premiada amb el Young Neurosurgeon Award WFNS 2019 que entrega la World Federation of Neurosurgical Societies.

“Endoscopic transanterior middle temporal approach to the atrium-an anatomical feasibility study” és el nom del teu treball. En què consisteix? 

Es tracta d’un abordatge endoscòpic que es fa a través del girus temporal mitjà per arribar a una zona profunda del cervell que és l’atri ventricular.

L’abordatge que descrius per arribar a aquesta àrea com se t’acut?

Vam fer cerca molt extensa de tots els abordatges que hi havia descrits fins ara. N’hi ha alguns que són oberts, craniotomies de tipus microscòpics, i n’hi ha d’altres que són de tipus endoscòpic. Veient que tots ells acostumen a presentar complicacions associades, volia trobar un altre tipus d’abordatge que, potser, pogués minimitzar aquestes complicacions.

Amb els resultats obtinguts, què demostra aquest estudi?

Aquest treball el que pretén demostrar és que en l’àmbit anatòmic, sí que resulta possible fer aquest abordatge respectant les fibres del llenguatge. És un abordatge endoscòpic que està basat en la dissecció de fibres nervioses de substància blanca del cervell. En aquest cas, hi ha pocs treballs descrits fins ara que intentin simular un procediment quirúrgic basat en fibres de substància blanca.

I quins són els beneficis pot aportar?

Podríem dir que anatòmicament sí que seria factible però encara calen més estudis sobre d’altres aspectes. Cal recordar que és un estudi anatòmic i el fet de poder dir que té menys morbiditat que els procediments actuals no es pot afirmar perquè, una cosa és estudiar en un cadàver i altra en un pacient viu, on hi pot haver alteracions de l’anatomia i d’altres paràmetres a tenir en compte. 

 

Quan podria tenir una aplicació sobre pacients?

És difícil poder establir una data exacta a partir de la qual es pogués començar a aplicar aquesta tècnica.

Què suposa rebre el premi Young Neurosurgeon Award WFNS?

Aquest treball ha comportat moltíssima feina durant força temps. Jo no m’esperava poder rebre un guardó d’aquest tipus però, òbviament, que et premiïn amb un premi així és tota una recompensa a la feina feta i, per tant, és molt gratificant.

Aquest guardó et permet crear nous projectes?

Sempre que es vol sol·licitar qualsevol mena d’ajuda o beca, el currículum que tens és una peça fonamental. Espero que pugui ser d’ajuda!

Es fa difícil investigar a Tarragona?

La investigació en el nostre país, tot i que s’intenta potenciar molt, també té defectes. Com a metges, desenvolupem molta feina assistencial, llavors si vols investigar, és un afegit a la feina diària. És un sacrifici a nivell personal al qual cal afegir la dificultat per accedir a beques i ajuts. Tot i això el material per a treballar i la voluntat sempre hi són! 

El temps doncs, el ‘sacrifiques’ però els recursos/finançament, d’on surten?

Hi ha força beques d’institucions a les quals pots optar però, alhora, també hi ha molts treballs que es presenten. També cap la possibilitat d’investigar sense rebre cap ajuda, un estudi observacional per exemple. Al final acabes adaptant-te al que trobes.

Aquest mes de setembre rebràs el guardó a Pekín. Allí trobaràs a les eminències més destacades el món en el camp de la neurocirurgia.

Serà el primer cop que estigui en un congrés d’aquest tipus. En aquests actes hi coincideixen els cirurgians més eminents i amb trajectòries professionals molt destacades. Per a mi serà tot un honor poder assistir a les seves conferències o a les xerrades que es facin.

Estàs treballant en algun article científic ara mateix?

Ara mateix continuo centrada en el doctorat i segueixo treballant en diversos articles. Un d’ells està relacionat amb el que comentem, l’abordatge endoscòpic que es fa a través del girus temporal mitjà, que està quasi enllestit i en d’altres. La veritat és que tinc molta feina!